Bijstand en ondersteuning

De werkgever / het schoolbestuur moet zich bij de uitvoering van het arbobeleid laten bijstaan door een of meer deskundige werknemers; de zogenaamde preventiemedewerker.
Daarnaast moet de werkgever / het schoolbestuur rekening houden met hulpverlening na een ongeluk en voorbereid zijn om op te kunnen treden bij calamiteiten; het organiseren van bedrijfshulpverlening (BHV).

Preventiemedewerker

Na instemming van de pmr op persoon en positie in de organisatie, draagt de werkgever een of meerdere werknemers een aantal preventieve taken op. Deze werknemers worden veelal preventiemedewerker genoemd. De taken zijn:

  • Het verlenen van medewerking aan het verrichten en opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie als bedoeld in artikel 5 van de Arbowet;
  • Het adviseren aan en nauw samenwerken met de p(g)mr inzake de genomen en de te nemen maatregelen, gericht op een zo goed mogelijk arbeidsomstandighedenbeleid;
  • De uitvoering van de maatregelen, bedoeld in het vorige item, dan wel de medewerking daaraan.

Link: Voion > preventiemedewerker

Bedrijfshulpverlening

De werkgever moet bedrijfshulpverlening zodanig organiseren dat bij calamiteiten de gevolgen voor werknemers en derden zo beperkt mogelijk blijven. Bedrijfshulpverleners moeten daarom voldoende deskundig en getraind zijn om:

  • Eerste hulp te verlenen bij ongelukken;
  • (Beginnende) brand te bestrijden en ongevallen te voorkomen/ te beperken;
  • In noodsituaties te alarmeren en personen te evacueren.

De uitrusting, middelen en voorzieningen moeten zodanig zijn dat de bedrijfshulpverleners hun taken in alle gevallen effectief kunnen vervullen. Het aantal moet zodanig zijn dat ten alle tijde op adequate wijze hulp kan worden verleend.

Link: Arbocatalogus-vo > bedrijfshulpverlening en schoolnoodplan en Voion > bedrijfshulpverlening