MENU

Lay-out machinale

Veiligheid in de machinale is voor een deel afhankelijk van een goede lay-out. Daarbij zijn onder andere de volgende aspecten van belang:

  • Risico's bij het werken met houtbewerkingsmachines
  • Uitgangspunten voor de lay-out van de machinale: bewerkingsvolgorde, afmetingen materiaal en benodigde machines
  • Opstelling van machines in de machinale
  • Aanvullende eisen aan de ruimte

U vindt deze punten in de tabjes in de linkerkolom.

Het opstellen van een lay-out voor houtbewerkingsmachines is geen exacte wetenschap, maar vereist voornamelijk inzicht in de materie. In het document onderaan deze pagina worden voor een aantal basismachines de lay-out gegevens uitgewerkt. Deze kunnen als leidraad dienen voor de lay-out van de machinale. De afmetingen van de machines zullen hier en daar enige aanpassing behoeven. De bewerkingsruimten liggen vast. 

Verantwoordelijkheid voor juiste indeling

Om de eindverantwoordelijkheid voor een verantwoorde indeling op de juiste plek neer te leggen adviseren we om de preventiemedewerker van school in te schakelen.

Hij of zij kan:

  1. In kaart te laten brengen welke ruimte minimaal nodig is om de machines die de school heeft veilig door leerlingen te laten bedienen en welke ruimte nodig is om op die leerling toezicht te kunnen houden
  2. Na laten gaan of ruimte in de machinale voldoende is om machines veilig op te stellen.
  3. De bevindingen van 1 en 2 aan de RI&E van de school toe te voegen en dit deel van de RI&E door een gecertificeerde hogere veiligheidskundige te laten toetsen.

Natuurlijk kan de preventiemedewerker alles (behalve de toetsing) zelf doen eventueel met hulp van de docent. Maar de preventiemedewerker kan ook een gecertificeerde hogere veiligheidskundige inhuren om te adviseren over een veilige opstelling van machines in de machinale.


Download hier de basis lay-out gegevens met toelichting van machines in de machinale