MENU

Machine tijdelijk buiten gebruik

In de praktijk kan het voorkomen dat u een machine tijdelijk buiten gebruik moet stellen omdat er iets aan mankeert (bijvoorbeeld het ontbreken van een beveiliging). U moet er dan voor zorgen dat leerlingen niet met de machine kunnen werken. Simpelweg de stekker eruit is niet voldoende. U moet aannemelijk kunnen maken dat de machine niet gemakkelijk in werking te stellen is, bijvoorbeeld door de voedingskabel te demonteren of kort bij de machine af te knippen.

Machine alleen beschikbaar voor docenten
Het kan ook voorkomen dat u een machine heeft die alleen door docenten gebruikt mag worden. Deze mag u gewoon in het lokaal plaatsen, maar er moet aannemelijk gemaakt worden dat alleen docenten de machine in werking kunnen stellen. Dat kan bijvoorbeeld door het blokkeren van de machine met een slot, waarvan de sleutel alleen bij docenten beschikbaar is.

De bedoeling van het buiten gebruik stellen of blokkeren met een sleutel is dat er zich geen ongewilde gebeurtenissen voordoen. In gewone mensentaal: 'voorkom dat er iets per ongeluk gebeurt'.