MENU

Snijgereedschap

Klein snijgereedschap 

Bij klein snijgereedschap valt te denken aan stanleymes, boortje, figuurzaag, beitel en decoupeerzaagje. Ongelukken met dit soort snijgereedschappen komt vaker voor dan met de grote stationaire machines (zoals die bijvoorbeeld bij Bouwen, Wonen en Interieur te vinden zijn), maar de gevolgen zijn veelal minder ernstig.

Ongelukken kunnen voorkomen worden door de beveiligingen van machines intact te laten, consequent gebruik te maken van beschermkapjes voor beitels, het altijd inschuiven van een stanleymesje in de houder en het stroomloos maken van een machine voor het vervangen van snijgereedschap. De specifieke eisen waaraan elke machine moet voldoen zijn te vinden bij de checklists.

Snijgereedschap houtbewerkingsmachines

Aan snijgereedschappen worden eigen eisen gesteld. Zij moeten bijvoorbeeld voorzien zijn van een MEC (MEChanische aanvoer) of MAN (MANuele aanvoer[1]) markering. De leverancier kan het beste beoordelen of de snijgereedschappen aan de eisen voldoen en heeft hier dan ook een duidelijke verantwoording in.

Omdat de kwaliteit van snijgereedschap in hoge mate bepalend is voor vermindering van letsel, houtstof en geluid maakt de Inspectie hier een speerpunt van. In de checklists zijn de eisen voor snijgereedschappen per machine terug te vinden. De juiste markeringen kunt u controleren met de download op de site van het Platform vmbo Bouwen, Wonen en interieur (vmbo-bwi.nl > docenten > downloads > Arbo > ‘Schematische aanpak voor aanpassing snijgereedschappen aan NEN 847-1’).

[1] Snijgereedschappen voorzien van een MAN markering mogen ook gebruikt worden op machines met mechanische aanvoer. Andersom is niet toegestaan. Indien gereedschappen met beide markeringen gebruikt worden, zorg dan voor duidelijke scheiding in opslag, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.