MENU

Arbo

Veilig (leren) werken is misschien wel de allerbelangrijkste voorwaarde voor goede lessen in techniek. Een goede veiligheidscultuur op school begint bij aanwezigheid van kennis en goed gedrag. Een docent die laat zien dat veiligheid belangrijk is, wordt door de leerlingen gevolgd.

Een ongeluk met leerling in het praktijklokaal of in de machinale kan slecht aflopen. “100% veilig” bestaat niet, maar er is veel dat we kunnen doen om het risico zo klein mogelijk te maken. Dat is precies wat onze maatschappij verwacht van werkgevers en werknemers. En ouders van leraren, instructeurs en leerlingen. Op de werkvloer en in het praktijklokaal.

  • Op dit deel van de site vind je o.a. informatie over wet en regelgeving rond veiligheid, bijvoorbeeld over machines en afzuiging.
  • Onder Instructiekaarten vindt u machine-instructiekaarten voor leerlingen
  • Onder de Checklists staan handige controlelijsten voor een veilig lokaal, machines en gereedschap.

Daarnaast besteedt dit deel van de site aandacht aan verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. De arbowetgeving is door de teksten heen verweven. Voor een thematisch overzicht arbonormen die voor onderwijswerkgevers- en werknemers van toepassing zijn zie: www.arbocatalogus-vo.nl.

Deze site is ontwikkeld i.s.m. Voion, dé Arbo organisatie van werkgevers en werknemers in het voortgezet onderwijs voor een veilige, gezonde en professionele werkomgeving.