MENU

Afzuiging

De meeste technieklokalen onderbouw hebben geen grote afzuiginstallatie. In plaats daarvan worden stofzuigers gebruikt. De klacht dat dit niet altijd even goed werkt heeft te maken met het type stofzuiger. Huis-, tuin- en keukenstofzuigers zijn niet geschikt, deze hebben een te lage capaciteit of blazen net zoveel stof uit als ze opzuigen.

Goede stofzuigers voor het lokaal hebben een M of H klasse aanduiding. Het (schud)filter voorkomt dat houtstof weer uitgeblazen wordt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor ongeveer 750 euro.

Het aantal benodigde stofzuigers kan beperkt worden door bijvoorbeeld eenvoudigweg met kunststof ‘afvoerbuis’ en T-stukken een tafel te voorzien van meerdere aansluitingen. Verder kan, door aan- en afkoppelen, de stofzuiger afwisselend gebruikt worden voor afzuiging en voor stofzuigen.

Heeft u een centrale afzuiginstallatie of bijvoorbeeld een soldeertafel met afzuiging door metalen buizen, dan kan statische elektriciteit ontstaan. Dit is eenvoudig te verhelpen door de buizen met een kabeltje te aarden, bijvoorbeeld aan de machine (die is vaak geaard).

Gebruik voor het opruimen van het lokaal een stofzuiger in plaats van een bezem. Of reinig nat met een trekker. Ook daarmee voorkomt u opdwarrelend stof.